color-theory-4710372__340

Διακόσμηση με Θερμά ή Ψυχρά Χρώματα; Επιλέξτε σωστά!

Τροχός χρωμάτων

 

Η εννοια των όρων Θερμά και Ψυχρά Χρώματα!!

Όλα ξεκινούν από τον τροχό χρωμάτων
Ο τροχός των χρωμάτων, εφευρέθηκε το 1666 από τον Isaac Newton, ο οποίος χαρτογράφησε το φάσμα χρώματος σε έναν κύκλο. Ο τροχός χρώματος αποτελεί την βάση της θεωρίας χρωμάτων και αποτελείται από 12 βασικά χρώματα ενω παράλληλα αποτυπώνει τη σχέση μεταξύ τους. Μας βοηθά να αντιληφθούμε την «προσωπικότητα» των χρωμάτων και να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους επιτυγχάνοντας αρμονικούς συνδυασμούς ή εντυπωσιακές αντιθέσεις.

Για όσους ασχολούνται με τα χρώματα, ο τροχός χρωμάτων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο

Ένας χαρακτηρισμός των χρωμάτων του τροχού είναι πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και τριτογενή χρώματα. Ενώ ένας άλλος χαρακτηρισμός είναι: θερμά  ψυχρά χρώματα και αποτυπώνει τη θερμοκρασία των χρωμάτων.

Σύμφωνα με τη ψυχολογία των χρωμάτων οι διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα.

Για παράδειγμα, τα ζεστά χρώματα λέγεται ότι φέρνουν στο νου την αισθητική και την ενέργεια, ενώ τα δροσερά χρώματα συνδέονται με την ηρεμία και την απομόνωση.

Ποια είναι τα Θερμά χρώματα;

 

 

 

Η πλευρά του τροχού χρωμάτων που αποτελείται από τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλιά μαζί με τις διάφορες αποχρώσεις τους, αναφέρονται ως θερμά χρώματα.

Αυτά τα χρώματα λέγεται ότι φέρνουν στο νου τη ζεστασιά, όπως ο ήλιος. Προκαλούν συναισθήματα ενθουσιασμού, καλής διάθεσης και ζωντάνιας. Από την άλλη όμως το κόκκινο, αντιπροσωπευτικό χρώμα των θερμών χρωμάτων εκτός από αγάπη και πάθος, μπορεί να εκφράζει το θυμό και τον κίνδυνο. Στη φύση τα θερμά χρώματα συχνά εκπροσωπούνται από το φως του ήλιου, την άμμο, τη φωτιά και τη θερμότητα. Ως εκ τούτου, συνήθως προσελκύουν την προσοχή και γενικά θεωρούνται ως χρώματα που εκπέμπουν ενέργεια ή συναρπάζουν.

 

 

Θερμά χρώματα τοίχων …. Σε ποια δωμάτια ταιριάζουν;

Στη διακόσμηση τα ζεστά χρώματα λειτουργούν πολύ καλά με το παραδοσιακό στυλ ενώ επιλέγονται για τους χώρους συνάθροισης του σπιτιού όπως το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Είναι επίσης ιδανικά χρώματα για εστιατόρια και μπαρ, όπου η κοινωνικοποίηση και η κατανάλωση φαγητού είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο, τα χρώματα που ανήκουν στο θερμό τόξο του τροχού χρωμάτων επιλέγονται συχνά για να προσθέσουν «προσωπικότητα» στο χώρο και να ισορροπήσουν άριστα με ουδέτερα χρώματα. Επιπλέον των συναισθημάτων που προκαλούν τα θερμά χρώματα έχουν την τάση να κάνουν τους μεγάλους χώρους να φαίνονται πιο «μαζεμένοι» .
Το πάθος, η δράση, η ενέργεια και γενικότερα τα συναισθήματα που προκαλούν τα θερμά χρώματα είναι ο λόγος που το κόκκινο είναι το πιο επιτυχημένο χρώμα στο εμπόριο και χρησιμοποιείται εκτενώς σε προϊόντα όπως η Ferrari, η Coca-Cola ακόμη και το κόκκινο κραγιόν.

 

Ακόμη και στον κλάδο της υγείας, τα θερμά χρώματα χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς είναι γνωστό ότι αυξάνουν την αδρεναλίνη και το ρυθμό αναπνοής, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος δημιουργώντας ευεξία.

Ποια είναι τα Ψυχρά χρώματα;

 

 

 

 

Ως ψυχρό χρώμα ορίζεται οποιοδήποτε χρώμα που είναι ήρεμο ή χαλαρωτικό. Βασικά είναι η πλευρά του τροχού χρωμάτων όπου βλέπουμε μπλε, πράσινα και ιώδη χρώματα και όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις τους.
Τα ψυχρά χρώματα προκαλούν συναισθήματα ηρεμίας, γαλήνης, ισορροπίας, ανανέωσης, ενθουσιασμού, καλής διάθεσης και ζωντάνιας. Από την άλλη όμως ταυτίζονται και με το συναίσθημα της θλίψης και της επιφυλακτικότητας.
Στη φύση τα δάση, ο ουρανός και η θάλασσα εκπροσωπούν επάξια το φάσμα των ψυχρών χρωμάτων και των συναισθημάτων που αυτά εκπέμπουν.

 

 

Ψυχρά χρώματα τοίχων …. Σε ποια δωμάτια ταιριάζουν;

Στη διακόσμηση , τα ψυχρά χρώματα είναι ιδανικά για χώρους όπου θέλουμε ηρεμία και χαλάρωση όπως η κρεβατοκάμαρα ή η αίθουσα αναμονής σε ένα ιατρείο. Επιπλέον των συναισθημάτων που προκαλούν τα ψυχρά χρώματα έχουν την ιδιότητα να “υποχωρούν” ή “να επεκτείνουν” ένα δωμάτιο κάνοντας το χώρο να δείχνει μεγαλύτερος και περισσότερο άνετος. Ως εκ τούτου, οι αποχρώσεις ψυχρών χρωμάτων επιλέγονται συχνά για το βάψιμο των τοίχων ενός μικρού δωματίου ώστε να δείχνει πιο μεγάλο και πιο ευρύχωρο.
Στο εμπόριο, το κύρος του μπλε, η καθαρότητα του πράσινου και γενικότερα οι εντυπώσεις που προκαλούν τα ψυχρά χρώματα είναι ο λόγος που επιλέγονται ως λογότυπα εταιρειών ή για συσκευασίες οικολογικών προϊόντων.

Ουδέτερα χρώματα ποια είναι;

 

 

 

 

Ως ουδέτερα χρώματα χαρακτηρίζονται αυτά που δεν είναι ούτε θερμά ούτε ψυχρά. Είναι το αποτέλεσμα ανάμειξης 2 συμπληρωματικών χρωμάτων, από τον τροχό χρωμάτων, π.χ κόκκινο και πράσινο. Χρώματα όπως το μαύρο, λευκό, γκρι, καφέ, μπεζ, ivory, κρεμ κοκ ανήκουν στα ουδέτερα χρώματα.
Τα ουδέτερα (ανοιχτές ή σκούρες αποχρώσεις) είναι όλα αυτά τα  χρώματα  που δεν ανταγωνίζονται με τίποτα άλλο σε ένα χώρο και επίσης λειτουργούν άριστα με τα άλλα χρώματα.
Με τοίχο βαμμένο σε ουδέτερο χρώμα οι διακοσμητικές μας ευκαιρίες είναι ατελείωτες
… Θα μπορούσαμε να διακοσμήσουμε το χώρο χρησιμοποιώντας μπλε, κόκκινα ή κίτρινα αντικείμενα και αξεσουάρ χωρίς να αλλάξουμε το χρώμα του τοίχου και κάθε ένα από αυτά τα χρώματα θα φαινόταν απλά εξαιρετικό!

Πως συνδυάζονται οι διάφορες ομάδες χρωμάτων μεταξύ τους;

Αυτός ο διαχωρισμός των χρωμάτων σε θερμά, ψυχρά και ουδέτερα έχει καθαρά μια πρακτική σκοπιμότητα. Τα χρώματα και των δύο ομάδων μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά μεταξύ τους ενώ παράλληλα δημιουργούν υψηλής αισθητικής χώρους γεμάτους από θετικά συναισθήματα ενέργειας, αισιοδοξίας και ηρεμίας.

 

 

 

 

 

X
ESPA Banner